Nya regler 2019

Spela Ready Golf, info tryck här

På green

Nyhet: Om du råkar flytta bollen eller bollmarkören på green får du inget pliktslag, så länge du flyttar tillbaka bollen.

Nyhet: Om du återplacerar bollen på green och den rör på sig är det bara att flytta tillbaka den till den första positionen oavsett om det var vind eller något annat som flyttade bollen.

Nyhet: Du kan laga nästan vad som helst på green, inklusive spikmärken och skador från djur. Men man får inte reparera naturliga skador.

Nyhet: Så länge du inte förbättrar din möjlighet att svinga får du röra din puttlinje.

Nyhet: Du kan putta med flaggan kvar i hålet även om bollen ligger på green utan pliktslag om bollen träffar pinnen.

Vattenhinder

Nyhet: Termen vattenhinder kommer att förändras till pliktområden och kommer att bestå av röd- och gulmarkerade områden. Det här skulle kunna inkludera ytterligare områden som inte innehåller vatten som till exempel ökenområden, tät skog, lava och så vidare. Om din boll landar i ett sådant här område får man ett pliktslag om man tar lättnad.

Nyhet: Du får flytta på lösa föremål i de nya pliktområdena. Du får också röra marken med dina händer eller din klubba. Du får också grunda klubban utan plikt.

Nyhet: Du kan inte droppa bollen på andra sidan ett hinder där bollen gick i ett pliktområde.

Bunker

Nyhet: Du kan röra och flytta lösa föremål i bunkern när din boll är hindret.

Nyhet: Du kan röra marken med din klubba eller hand så länge du inte testar till exempel hur hård sanden är, grundar klubban framför eller bakom bollen eller nuddar sanden när du gör en provsving eller svingar bakåt.

Nyhet: Du kan droppa bollen utanför bunkern med två slags plikt i flagglinjen.

Vilande boll

Nyhet: Det är bara då man kan se att bollen flyttat sig på grund av dig som du är anledningen.

Nyhet: Oavsett var du är på banan får du inget pliktslag om du av en olyckshändelse flyttar på bollen när du letar efter den. Det är bara att återplacera den.

Nyhet: Om din boll ligger utanför green och den flyttar på sig, samtidigt som det är oklart var den först låg, placerar du bollen där den ungefär låg.

Droppa bollen

Nyhet: Bollen ska droppas i knähöjd.

Nyhet: Din boll är borta om du inte hittar den inom tre minuter från att du börjat leta.

Nyhet: Du kan byta boll när du droppar.

Nyhet: Du får fri dropp för alla "pluggade" bollar så länge det inte är i bunkern (så länge inte en lokal regel bara gör det möjligt att droppa "pluggade" bollar i områden som är klippta i fairwayhöjd eller lägre).

Boll i rörelse

Nyhet: Om din boll råkar träffa dig själv, din caddie, motståndare eller någon utrustning är det ingen plikt. Spela bollen som den ligger. Men man kan inte försöka träffa sin egen utrustning med flit.

Utrustning

Nyhet: Det är okej att använda avståndsmätare så länge det inte finns en lokal regel som säger annat.

Nyhet: Du får använda dig av utrustning som skadats under rundan.

Nyhet: Du får inte byta ut en klubba som skadats under en runda så länge du inte var ansvarig för dens skick.

Nyhet: Om du har en god anledning att lyfta din boll, som för att identifiera den, se om den är skadad eller för att fastställa om den ligger i ett område som tillåter lättnad – behöver du inte meddela en annan spelare. Du behöver inte heller ge dem möjligheten att observera dig när du gör det.

Nyhet: Om en boll byter form får du inte byta ut den under hålet.

Caddies

Nyhet: Din caddie får inte stå i linjen bakom dig under tiden du adresserar bollen och slår ditt slag.

Nyhet: Din caddie kan lyfta och återplacera din boll på green utan att du som spelare godkänner det.

Speltempo

Nyhet: En ny form av slaggolf ska skapas där din maximala score på ett hål har ett tak (som till exempel dubbel- eller trippelbogey). Maxresultatet bestäms av tävlingskommittén.

Nyhet: Spelare som spelar slagspel ska spela "ready golf" när det kan göras på ett säkert och ansvarsfullt sätt. Spelare i match kan spela trots att det inte är deras tur, om det sparar tid.

Nyhet: Den rekommenderade tiden du har på dig att slå ett slag är 40 sekunder, och i normala fall ska du kunna spela snabbare än så.

Etikett

Nyhet: Tävlingskommittéer kan bestämma egna regler och ge straff om de bryts.

Övrigt

Nyhet: Du måste meddela att du spelar på en provisorisk boll innan du slår slaget. Men du kan börja leta, och fortfarande ha möjligheten att slå en provisorisk boll så länge du håller dig inom tre minuter.

Nyhet: Det är okej att titta på sport, nyheter eller lyssna på musik som "underhållning" under en runda så länge det inte ger dig och ditt spel en fördel. Exempel: Om du lyssnar för att det förbättrar din rytm eller gör dig mer avslappnad. Men inte om du vill spela en låt som de andra i bollen borde höra.